Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ο Επιθεωρητής του Ν. Γκόγκολ Παρασκευή 14 ώρα 9μμ και Κυριακή 16 Ιούνη ώρα 8μμ

                               

                               



Ο επιθεωρητής (τίτλος στα ρωσικά: Ревизор), είναι σατιρικό θεατρικό έργο σε πέντε πράξεις του Ρώσου δραματουργού και μυθιστοριογράφου Νικολάι Γκόγκολ που έκανε πρεμιέρα και δημοσιεύτηκε το 1836. Ο συγγραφέας συνέχισε να εργάζεται πάνω στο έργο του και παρέδωσε μια δεύτερη εκδοχή το 1842.    



Η υπόθεση βασίζεται σε μια ιστορία που φέρεται να αφηγήθηκε στον Γκόγκολ ο Πούσκιν. Είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων, που σατιρίζει την ανθρώπινη απληστία, την υποκρισία, την ανοησία, τη γραφειοκρατία και την εκτεταμένη πολιτική διαφθορά της Αυτοκρατορικής Ρωσίας.



Η δημοσίευση του έργου προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή στον αντιδραστικό Τύπο της εποχής. Χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Τσάρου Νικολάου Α' για να σωθεί η παράσταση.

Το 2014, το έργο κατατάχθηκε από την εφημερίδα The Telegraph ως ένα από τα 15 καλύτερα θεατρικά έργα που γράφτηκαν ποτέ.

πηγήhttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82

                                  Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής από την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς. 



Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.

πηγήhttps://www.thessaliko-theatre.gr/parastaseis/o-epitheoritis-tou-nikolai-gkogkol/

                                 

 Παίζουν (αλφαβητικά)

Φωτεινή Βελδεμίρη

Κατερίνα Γουλάση

Δάφνη Δοσοπούλου

Τριαντάφυλλος Θεοδωρίδης

Γιάννης Λιάπης

Νάνσυ Μισχοπούλου

Ελένη Μπουλασίκη

Ανθίππη Σουλτανίδου

Φάνης Σομαλός

Ελίνα Τράκα

Ηλίας Χατζησάββας

Συντονισμός επιμέλεια διδασκαλία: Στ.Καλφόπουλος Χρ.Τσιγκαλίδα







Δεν υπάρχουν σχόλια: