Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

DOGVILLE εκδοχή Β΄ Σάββατο 14 /9 ώρα 9μμ και Κυριακή 15/9 ώρα 8.30μμ


 











 «DOGVILLE» ,ένα σκοτεινό παραμύθι , μια παραβολή ενός κρυμμένου κόσμου στο βυθό της ανθρώπινης υπόστασης εκεί που βρίσκουν καταφύγιο τα απωθημένα τα όνειρα κι οι εφιάλτες.  


 





Εκεί που τα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό γίνονται τόσο δυσδιάκριτα έτσι που παύεις να νιώθεις, να κρίνεις και να αισθάνεσαι. Μια ιστορία θλιβερή και σκληρή. Μια παραβολή τιμωρίας εξαθλίωσης  και εξευτελισμού. Ένα δίδαγμα τιμωρίας.

















  Το «DOGVILLE» του Τεχνουργείου αποτελεί μια διασκευή στην αρχική ιδέα. Εστιάσαμε περισσότερο στις σχέσεις και καταδυθήκαμε στα απόκρυφα, στα ανείπωτα των χαρακτήρων. Εικόνες σκληρές ενός κόσμου που κατοικεί μέσα μας και γεννά τα ένστικτα και τις παρορμήσεις.






 Όλη η τάση του Τεχνουργείου οδηγεί σε ένα αλλόκοτο παραμύθι σκοτεινό και φοβικό. Ξεκινά από την εξιστόρηση των γεγονότων ένα flashback κάποιων που έζησαν από μακριά τα γεγονότα στο «DOGVILLE» .

   

Οι χαρακτήρες-συμβολισμοί γεννιούνται κι εξελίσσονται μέσα από την πάλη του ανθρώπου (της Γκρέις) με το "μέσα " του καθώς ο φόβος τον προσπερνά. Σαν όλο το "σκηνικό" να ζει ανάμεσα σε δυο στιγμές την ώρα που ένα ανελέητο κυνήγι εξελίσσεται από την αρχή ως το τέλος.

 

 Ο αιώνιος ανθρώπινος αγώνας της αποδοχής γίνεται εφιάλτης ανίκητος και τα τείχη που ορθώνονται γίνονται απροσπέλαστα, τερατώδη και αδηφάγα   που κλωνίζουν την ίδια την ύπαρξη έτσι που η θυσία του Ανθρώπου  φαντάζει ως η μόνη λύση για να ξεφύγεις από αυτόν τον χειμαρρώδη εφιάλτη της Ιστορίας που θα επαναλαμβάνεται . 




















Λίγα λόγια για την ταινία του Λ.Φ. Τρίερ

Το Dogville είναι μια ταινία του 2003, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λαρς φον Τρίερ, με πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν, Πολ Μπέτανι, Λορίν Μπακόλ, Stellan Skarsgård, Τζέιμς Κάαν και άλλους. Αποτελεί μια παραβολή που χρησιμοποιεί ένα αρκετά μινιμαλιστικό σκηνικό για να διηγηθεί την ιστορία της Grace (Νικόλ Κίντμαν), που έχει διαφύγει από εγκληματίες και η οποία φτάνει στην μικρή πόλη Dogville, όπου της παρέχεται άσυλο, με αντάλλαγμα όμως να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους με τις καθημερινές δουλειές τους.









Δεινός κινηματογραφιστής, αλλά και αιρετικός, ο Δανός δημιουργός Λαρς φον Τρίερ, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο Λαρς φον Τρίερ, μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη των μεταβατικών κοινωνικοπολιτικά δεκαετιών του ’50 και του ’60, στο μέσο μιας οικογένειας, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Τρίερ: «στερούνταν συναισθημάτων, θρησκείας και της όποιας ευχαρίστησης». 

Π α ί ζ ο υ ν  (αλφαβητικά):

Βασίλης Ανδρεάδης

Λεονάρδος Γονέος

Κατερίνα Γουλάση

Μάνος Δούρας

Κατερίνα Ζβίγγου

Κέλλυ Ζδραβικλή

Θοδωρής Ίμβριος

Σταύρος Κατιρτζίδης

Μάιρα Κορωνίδου

Ελένη Μόσχου

Πόπη Μυλωνάκη

Ορέστης Τσιτούρας

Γιάννης Χαντζής

Claire Dhembi

Επιμέλεια-διδασκαλία-σκηνοθεσία  Στ.Καλφόπουλος, Χρ.Τσιγκαλίδα

              

Δεν υπάρχουν σχόλια: