Τρίτη 28 Μαΐου 2024

ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΤΕΛΑ του Τζ. Κέσελρινγκ Κυριακή 26 Δευτέρα 27 Μάη ώρα 8.30 μμ

                                                           

Η μαύρη κωμωδία του Joseph Kesselring έγινε διάσημη από την κινηματογραφική της μεταφορά. 

Το έργο γράφτηκε κάτω από το αντιπολεμικό κλίμα που επικρατούσε στις Η.Π.Α. το 1940, όταν ο θάνατος ήταν μια φρικτή καθημερινή πραγματικότητα στην Ευρώπη, αποτελεί όμως και αλληγορία πάνω στο αιματοβαμμένο παρελθόν της ιστορίας των Η.Π.Α.


Το έργο ανέβηκε αρχικά στο Μπροντγουέη το 1941 και μεταφέρθηκε το 1944 στο σινεμά από τον μεγάλο Φρανκ Κάπρα για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Κάρι Γκράντ ερμηνεύοντας έναν κριτικό θεάτρου που επισκέπτεται τις γεροντοκόρες θείες του. Με έκπληξη θ’ ανακαλύψει ότι οι γλυκές αυτές γριούλες έχουν ένα περίεργο χόμπι. Αλλά δεν είναι οι μόνες. Όλη η οικογένεια έχει πολύ ιδιαίτερους τρόπους για να διασκεδάζει.
Ένα από τα ιερά τέρατα του αμερικανικού σινεμά, ο Φρανκ Κάπρα, ήθελε να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις ταινίες με κοινωνικά μηνύματα και έτυχε να δει στο Μπρόντγουεϊ την παράσταση αυτής της μαύρης κωμωδίας του Τζόζεφ Κέσελρινγκ. Ενδιαφέρθηκε αμέσως, το φιλμ κατάφερε να γυριστεί, όμως, έπρεπε να περιμένουν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι τη διανομή του, εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας της παράστασης (που έπρεπε να ολοκληρώσει τον κύκλο της και να μη συμπέσει ποτέ με την πρεμιέρα του φιλμ!).
Άρτι αφιχθείς ως γαμπρός, ο Μόρτιμερ Μπρούστερ συνειδητοποιεί με τον πιο μακάβριο τρόπο πως μεγάλωσε σε ένα τρελόσογο, με κορυφή του προβλήματος τις δύο θείες του, οι οποίες δηλητηριάζουν κόσμο αντί… αγαθοεργίας!

 Οι δεσποινίδες Μπρούστερ είναι δύο ευγενικές, ευλαβικές ηλικιωμένες αδερφές που έχουν ένα πολύ χαριτωμένο και «φιλάνθρωπο» βίτσιο, να δολοφονούν με αρσενικό «σε σπιτικό ποτό» (από οίκτο βέβαια), μοναχικά άτομα για να τα απαλλάξουν από τα βάσανα της μοναξιάς τους. 

   ...................................... ΠΑΙΖΟΥΝ

Άμπη Μπριούστερ Χρύσα Ιακωβίδου

Μάρθα Μπριούστερ Ελένη Χασάνη

Αιδεσιμότατος Χάρπερ Αδάμ Μπέμπης

Τέντυ Μπριούστερ Λεονάρδος Γονέος

Μόρτιμερ Μπριούστερ  Γιώργος Καραγλάνης

Ελέην Χάρπερ Ζωή Σερμπίνη

κυρία  Γκιμπς, αντιδήμαρχος Μποντ Ελένη Μόσχου

Τζόναθαν Μπριούστερ Γιώργος Χατζηχρήστος

Δρ. Αϊνστάιν Χάρης Χρήστου

Ο΄Χάρα, αστυνομικός  Αργύρης Μπιχάκης


Συντονισμός επιμέλεια διδασκαλία Στ Καλφόπουλος Χρ.Τσιγκαλίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: