ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

   Το Τεχνουργείο έχει αρχίσει από το 2003 κύκλους θεατρικών εργαστηρίων. Κάθε κύκλος προσεγγίζει διαφορετικό θεατρικό άξονα και λειτουργεί ...

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 3 - ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ ΕΚΔΟΧΗ Β΄

Είναι σημαντική και απαραίτητη η διενέργεια φυσικών δράσεων όπως είπε κι ο Γκροτόφσκι.
Οι φυσικές δράσεις δεν είναι απλές κινήσεις ,
χειρονομίες ή δραστηριότητες αλλά είναι σωματικές μνήμες ή και παρορμήσεις που έγιναν από κάποια αιτία και για κάποιον λόγο .
Είναι αναγκαίο κατά τη διάρκεια της διερεύνησής τους ο ηθοποιός να ανακαλέσει όλα τα παραπάνω αίτια για να επιτευχθεί η αληθινή φυσική κίνηση που έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται πιστευτή.
Ο ηθοποιός πρέπει κατά συνέπεια να έχει ασκηθεί στην ανακάλυψή τους όσο επίπονο κι αν είναι και να εμπλουτίζει συνεχώς την παρακαταθήκη του (νοητική και σωματική)


ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ:
ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ - ΕΚΔΟΧΗ Β΄
ΚΘΒΕ 2/6/2006


Σκηνοθεσία - κείμενα Στέργιου Καλφόπουλου


Η ΛΙΟΓΕΝΝΗΤΗ ΕΚΔΟΧΗ Β΄ είναι ένας ύμνος του αδιέξοδου έρωτα που οδηγεί στο θάνατο.
Δύο όψεις του νομίσματος με το οποίο ο ήρωας της ιστορίας εξαργυρώνει τη ζωή του. Βασισμένοι πάνω στο δημοτικό ακριτικό τραγούδι προσπαθήσαμε να πλάσουμε μια παράλληλη υπόθεση στηριζόμενοι σε διάφορα κείμενα ομώνυμα τέτοιου πάθους και σε θρύλους-μορφές που παρουσιάζονται στη σκηνή δείχνοντας σεβασμό στην παράδοση και στ’ αρχέτυπα των παραμυθιών.

Ο Κωνσταντής ερωτεύεται τη Λιογέννητη που είναι το πρώτο άστρο της ημέρας. Μη βρίσκοντας ανταπόκριση και κυνηγημένος από τρελό πάθος καταφεύγει στη μάγισσα για βοήθεια θυσιάζοντας την ψυχή του. Αυτή τον μεταμορφώνει σε πουλί και τώρα πια θα μπορεί να πετά γρήγορα από τόπο σε τόπο να βλέπει πάντα την ανατολή για να είναι κοντά στην αγαπημένη του .
Όλη του η ζωή γίνεται παραμύθι και μέσα σε μια μόνο μέρα πρόφτασε τόσες ανατολές που γέρασε 40 χρόνια και στο τέλος πέφτει στη γη ανήμπορος. Η μάνα του στην απόγνωσή της ζητά απ’ τη νύχτα να εξαφανίσει απ’ τον ουρανό αυτό τ’ αστέρι . Η νύχτα ακούγοντας τα παρακάλια της πνίγει τη Λιογέννητη σ’ ένα πηγάδι ενώ ο Κωνσταντής συντετριμμένος απ’ την απώλειά της βυθίζεται ακολουθώντας την στο θάνατο στον ίδιο υγρό τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: