ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

   Το Τεχνουργείο έχει αρχίσει από το 2003 κύκλους θεατρικών εργαστηρίων. Κάθε κύκλος προσεγγίζει διαφορετικό θεατρικό άξονα και λειτουργεί ...

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

M. Vizniek Μετανάάάάστες Σάββατο 26 Κυριακή 27 ώρα 8.15μμ





Στο σπονδυλωτό αυτό έργο, προτείνονται από το συγγραφέα μικρές σκηνές και δραματικές καταστάσεις, εμπνευσμένες από πραγματικά γεγονότα, στο πλαίσιο των οποίων προσπαθεί να θέσει το μεγάλο ηθικό δίλημμα στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη σε σχέση με τους πρόσφυγες.

 

Δίνοντας με σχεδόν ειδησεογραφική ακρίβεια τη βαρβαρότητα των καταστάσεων και την υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης, ο συγγραφέας ψάχνει τη δική του ερμηνεία για το προσφυγικό.

Ο ίδιος ο Βιζνιέκ αναφέρει: «Ως δημοσιογράφος στο Radio France Internationale, απλούστατα “πνίγομαι” μέσα στις πληροφορίες και τα ρεπορτάζ που αφορούν τους πρόσφυγες. 

Πρόθεσή μου είναι να χρησιμοποιήσω αυτό το υλικό για να προσπαθήσω να καταλάβω τα βαθύτερα αίτια μιας μεγάλης ανθρώπινης, πολιτισμικής και γεωπολιτικής αλλαγής. 


Στο ερώτημα αν το θέατρο μπορεί να γίνει χώρος συζήτησης πάνω σ’ αυτά τα θέματα, η απάντησή μου είναι ναι. Το θέατρο δεν υιοθετεί τη γλώσσα της πολιτικής, ούτε της κοινωνιολογίας, ούτε της παιδαγωγικής για να προχωρήσει στη δουλειά του, που είναι η κατανόηση.» 
                                                                                                           Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη  




Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής Pro Asyl, φέτος (2019) έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο 932 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ από το 2015 έχουν καταγραφεί συνολικά 15.000 θάνατοι.

               «Αυτά τα στοιχεία…είναι απλά σοκαριστικά. Και πιστεύουμε ότι απέχουμε πολύ από την καταμέτρηση όλων των θυμάτων», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω την περίοδο καταμέτρησης. Πρέπει να δράσουμε ώστε να κάνουμε την μετανάστευση νόμιμη, ασφαλή για όλους», πρόσθεσε.
Πηγή: iefimerida. gr 

 
 H αύξηση της μετανάστευσης στη Γηραιά Ηπειρο έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα. Μέχρι ενός βαθμού οι εικόνες μεταναστών που προσπαθούν να διασωθούν, βαδίζοντας προς Βορρά, έχοντας περάσει τη Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος δείχνουν επιπλέον μια παμπάλαιη αλήθεια: πέραν του να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις ταραχές και τις εκτοπίσεις στην πατρίδα τους, οι μετανάστες επιθυμούν να εργαστούν. 










Στην Ευρώπη σήμερα αυτό σημαίνει το να κατευθυνθούν στη Γερμανία, τη Σκανδιναβία, τη Βρετανία και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία. Δεδομένου ότι η ελεύθερη μετακίνηση εργατικού δυναμικού αποτελεί μία από τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολλοί μετανάστες ενδεχομένως να καταλήξουν κυρίως εκεί όπου υπάρχει προσφορά εργασίας και σε μικρότερο βαθμό εκεί όπου οι συμπατριώτες τους έχουν ήδη εγκατασταθεί, ώστε να λάβουν μια πρώτη στήριξη.


Παίζουν:

Βασίλης Παπαποστόλου
Γιάννης Χαντζής
Ελένη  Καλογιάννη
Άννα -Μαρία Σαραπτσή
Αργύρης Μπιχάκης
Ορέστης  Σεϊτανιώτης 
Εύα Κοντογεωργίου
Παναγιώτα Τυρμακίδου
Χάρης Χρίστου
Καλλιόπη Λογγινίδου
Γιάννης Προύμας

Σκηνοθεσία επιμέλεια: Στ.Καλφόπουλος Χρ. Τσιγκαλίδα

Ευχαριστούμε το Fix in Art για τη φιλοξενία τόσο της παράστασης όσο και των προβών σε ανοικτό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: