Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ του Τζέφρεϋ Άρτσερ Δευτέρα 10 Τρίτη 11 Ιούνη ώρα 8.30μμ

   
Το θεατρικό έργο "Ο κατηγορούμενος" είναι το τρίτο κατά σειρά του Τζέφρεϋ Άρτσερ.
   Το έργο είναι ένα δικαστικό δράμα με έντονες συγκινήσεις, που καθηλώνουν τον θεατή σε όλη τη διάρκειά του. Όλες οι σκηνές του εκτυλίσσονται στο ιστορικό δικαστήριο τού Λονδίνου Όλντ Μπέιλι. 

   Στην σκηνοθεσία του Τεχνουργείου οι σκηνές εκτυλίσσονται κυρίως σαν φλασ μπακ στο μυαλό του κατηγορούμενου που φέρνει στην μνήμη του όσα έζησε στη δίκη ή όπως αυτός έκρινε και φανταζόταν τους μάρτυρες της δίκης του.
 

     Ένα από τα χαρακτηριστικά του έργου είναι, ότι οι θεατές παίζουν τον ρόλο των ενόρκων και αυτοί αποφασίζουν, αν είναι ένοχος ή αθώος ο κατηγορούμενος γιατρός Πάτρικ  Σέργουντ, για τη δολοφονία της συζύγου του Ελίζαμπεθ. Βασική μάρτυρας κατηγορίας είναι η νοσοκόμα Τζένιφερ Μίτσελ, η οποία κατά τους ισχυρισμούς της κατηγορούσας αρχής και της ίδιας ήταν ερωμένη του γιατρού, λίγο πριν δολοφονηθεί η σύζυγός του.

    Με το τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας, ο Δικαστής, ο οποίος διευθύνει τη συζήτηση της υπόθεσης ζητάει από τους ενόρκους-θεατές, με βάση τα όσα άκουσαν και εκτίμηση των αποδείξεων να εκδώσουν την ετυμηγορία τους, ως προς την ενοχή ή αθωότητα του κατηγορούμενου.

    Οι θεατές-ένορκοι καλούνται να ψηφίσουν και αυτό γίνεται, με ηλεκτρονική συσκευή ή κάρτες, ή με ανύψωση των χεριών. Το κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του έργου είναι, ότι προβλέπονται δύο ετυμηγορίες-αποφάσεις, της ενοχής, αλλά και της αθώωσης τού κατηγορούμενου!

    Έτσι, αφού ο θεατής ψηφίσει, το έργο συνεχίζεται, με το τέλος  που προβλέπεται για κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις.
 
  Η προσωπική ζωή του Τζέφρεϋ Άρχσερ  (Jeffrey Archer) είναι πολυσήμαντη, αλλά και πολυκύμαντη και θα μπορούσε να γίνει μπεστ σέλερ, όπως τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα του.

     Ο Τζέφρι Άρτσερ γεννήθηκε το 1940 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Έχει διατελέσει μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων και αναπληρωτής πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα "Ούτε δεκάρα παραπάνω" το 1974 όταν εγκατέλειψε τη βουλευτική του έδρα       Ακολούθησε η μεγάλη επιτυχία του "Κάιν και Άβελ" που τον καθιέρωσε διεθνώς Μέχρι σήμερα έχει γράψει συνολικά έντεκα μυθιστορήματα τέσσερις συλλογές διηγημάτων και τρία θεατρικά έργα τα οποία έχουν μεταφραστεί σε είκοσι εφτά γλώσσες και οι συνολικές τους πωλήσεις ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια αντίτυπα σε 61 χώρες του κόσμου Το 1992 έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ο συγγραφέας ζει στο Λονδίνο και στο Κέμπριτζ Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά

Π α ί ζ ο υ ν
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΒΙΓΓΟΥ
ΤΙΝΑ ΜΠΕΛΛΙΑ
ΑΝΝΑ ΣΙΩΜΟΥ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΠΙΧΑΚΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΧΑΣΑΝΗ
ΧΡΥΣΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΥΡΜΑΚΙΔΟΥ
ΜΑΝΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΥΗ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΟΥΜΑΣ

Συντονισμός επιμέλεια  Στ. Καλφόπουλος Χρ. Τσιγκαλίδα 
                                           Ελ.Χασάνη  Χρ. Ιακωβίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: