ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

   Το Τεχνουργείο έχει αρχίσει από το 2003 κύκλους θεατρικών εργαστηρίων. Κάθε κύκλος προσεγγίζει διαφορετικό θεατρικό άξονα και λειτουργεί ...

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΠΕΡΙΚΛΗΣ William Shakespeare Σάββατο 4 Κυριακή 5 Ιούνη ώρα 9μμ

          

      Ο  « Περικλής » ανήκει  στην κατηγορία των παραμυθοδραμάτων του Σέξπιρ . Έχει στοιχεία ιλαροτραγωδίας και  κρύβει ένα κόσμο σκοτεινό,  ποιητικό, παράξενο, επικίνδυνο και μαγικό  έναν κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι σε ένα παραμύθι . 


                                   

















    Με άξονα ένα μακρύ θαλασσινό ταξίδι, ξεδιπλώνεται  μια όμορφη  ιστορία από παράξενα και περιπετειώδη δράματα: Φόνοι,  αιμομιξία, προδοσία,  βιασμοί και εκπόρνευση, τρικυμίες και ναυάγια, πειρατεία, πείνα , δυστυχία, νεκροφάνεια, μαγεία  και παντού, ως το τέλος, η θάλασσα στο ρόλο της ζωής με τα τα γεγονότα να ξεσπούν σαν κύματα  πάνω στους σεξπιρικούς  ήρωες .



















 Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια, κι ένα δυνατό κράτος,  ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης,  τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας.

      





 Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε έναν πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα  την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. 








 Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Έτσι η οικογένεια του Περικλή όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες.         

  





  

Έργο της ωριμότητας του μεγάλου ελισαβετιανού, ο Περικλής συμπυκνώνει την εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε ένα εντυπωσιακό θέαμα, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. 

https://www.culturenow.gr/periklis-tou-saikspir-apo-to-ethniko-theatro-sta-aisxuleia-2012/



Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. 








Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον». Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.

   





 Δεν έχουν σωθεί παρά λίγες καταγραφές για την ιδιωτική ζωή του Σαίξπηρ και έχουν σημειωθεί σημαντικές εικασίες για ζητήματα όπως η εξωτερική του εμφάνιση, η σεξουαλικότητά του, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις και κατά πόσον τα έργα που του αποδίδονται είναι γραμμένα από άλλους.

  


 Ο Σαίξπηρ έγραψε τα περισσότερα από τα γνωστά έργα του μεταξύ του 1589 και του 1613 και κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία. Τα έργα του διαπνέονται από μία βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν επίκαιρα. Η επίδρασή του, ειδικότερα στην αγγλική λογοτεχνία, θεωρείται τεράστια. Οι Ρομαντικοί αναγνώρισαν την ιδιοφυΐα του και οι Βικτωριανοί τον λάτρεψαν κατά τρόπο που ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω αποκάλεσε «βαρδολατρεία».                                                                               https://el.wikipedia.org



Παίζουν

 

Βάγια Θώμου, Χάρης Χριστοδούλου, Δάφνη Δοσοπούλου, Εύη Πολύζου,

Γιάννης Λιάπης, Καλλιόπη  Λογγινίδου, Νάνσυ Μισχοπούλου,Νίκος Ζήσου, 

Ελένη Μόσχου,Άννα Σιώμου


Συντονισμός –διδασκαλία Στ. Καλφόπουλος Χρ.Τσιγκαλίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: