ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

   Το Τεχνουργείο έχει αρχίσει από το 2003 κύκλους θεατρικών εργαστηρίων. Κάθε κύκλος προσεγγίζει διαφορετικό θεατρικό άξονα και λειτουργεί ...

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Το σακάκι που βελάζει του Stanislav Stratiev Κυριακή 26 Δευτέρα 27 Ιούνη ώρα 9μμ

     

    


  Ο Stratiev  ανήκει στο ρεύμα του στοχασμού και της αυστηρής κριτικής της κομμουνιστικής Ευρώπης , που ξεκίνησε  ο Νικολάι Γκόγκολ και ανέδειξε  ο Φραντς Κάφκα. Στο έργο παρακολουθούμε ένα μείγμα με στοιχεία από τη Δίκη του Κάφκα και από τον Ρινόκερο του Ιονέσκο καλά  πασπαλισμένο με χιούμορ καυστικό και σουρεάλ  εικόνες . 



     Ο ήρωας αντιστέκεται σθεναρά ως το τέλος απέναντι σε ένα παράλογο , απάνθρωπο σύστημα που τελικά το ίδιο βρίσκει μια λύση αποκαθηλωτική, σαν τις εικόνες που αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια του έργου.    












       Θέμα του έργου είναι η γραφειοκρατία σε όλες τις μορφές της,την οποία ο συγγραφέας καταγγέλλει ως ανοιχτή κοινωνική πληγή που ταλαιπωρεί καθημερινά τον πολίτη, κάθε φορά που αυτός μπλέκεται στα γρανάζια της. Ο ήρωας του έργου, θύμα της γραφειοκρατίας, υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο για το πρόβατο που δήθεν εκτρέφει, επειδή τυχαίνει να διαθέτει ένα μαλλιαρό σακάκι. 












  Ο παραλογισμός των δημοσίων υπαλλήλων, που βρίσκονται παντού και εκπροσωπούν τη γραφειοκρατία, συνθλίβει τον πολίτη, ο οποίος εξαναγκάζεται να αντιμετωπίσει μόνος του αυτόν τον πολύμορφο και αδηφάγο μηχανισμό.   https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=2&production=4285

         












      Η υπόθεση....

    Ο Ιβάν Αντόνωφ αγόρασε ένα σακάκι… κάπως μαλλιαρό. Τώρα καλείται να πληρώσει φόρο για το πρόβατό του. Δηλαδή το σακάκι που εκτρέφει. Με λίγα λόγια για το πρόβατο που φοράει.

      Ο παραλογισμός των δημοσίων υπαλλήλων που εκπροσωπούν το κρατικό θηρίο συνθλίβει κάθε ελπίδα για δικαίωση και η μόνη λύση που διαφαίνεται είναι το δίλημμα της τρέλας ή της μοναχικής σταυροφορίας απέναντι στο σύστημα.          https://www.mytheatro.gr/to-sakaki-pou-velazei/






    Ο Στανισλάβ Στρατίεβ (1941-2000) υπήρξε δραματουργός του Κρατικού Σατυρικού Θεάτρου στην Σόφια, έγραφε βιβλία, σενάρια για το θέατρο και τον κινηματογράφο και αρθρογραφούσε. Το 1990 έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Δραματουργίας στο Μομπιόζ (Maubeuge) της Γαλλίας (στα σύνορα με το Βέλγιο) για το έργο του «Η ζωή αν και σύντομη» ενώ το 1993 έλαβε το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό του BBC για το έργο του «Από την άλλη πλευρά».











Ο Στανισλάβ Στρατίεβ έγινε γνωστός στην Ελλάδα χάρη στον δραματουργό Σπύρο Ευαγγελάτο (1940-2017) διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1977-1980) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1984-1987). Από το 1975 έως το 2011 διηύθυνε το «Αμφι-θέατρο» στο οποίο το 1981 παρουσίασε «Το σακάκι που βελάζει», σε μετάφραση του Βασίλη Σκουβακλή και από τότε κυκλοφορεί ολόκληρο το κείμενο. Στο «Αμφι-θέατρο» παίχτηκε και άλλο ένα έργο του Στρατίεβ – «Το ρωμαϊκό λουτρό» (βουλγ. «Ρίμσκα μπάνια»).

                               

    Ξεκινώντας από ένα γκροτέσκ - δήθεν ρεαλιστικό - πλαίσιο, σπάει τα δεσμά του "ρεαλισμού", οδηγώντας μας σε χώρους του "παράλογου". Παράλληλα, με το "Σακάκι" γνωρίζουμε τη σύγχρονη βουλγαρική δραματουργία, πού βρίσκεται σε αξιόλογη άνθηση και πού σχεδόν αγνοούσαμε τελείως. "Το σακάκι πού βελάζει", γραμμένο το 1976, παίχτηκε επί τρία χρόνια στη Σόφια και ακολούθησε τεράστια επίσης επιτυχία του έργου στη Μόσχα, στο Βουκουρέστι κ.ά., ενώ πρόσφατα άρχισε και η "δυτική" του καριέρα με σταθμούς τη Στοκχόλμη (Εθνικό Θέατρο), τη Δυτ. Γερμανία, τη Φινλανδία.   https://bnr.bg/el/post/101223752














     Παίζουν με αλφαβητική σειρά

Μαρία Βαμβακίδου
Κέλλυ Ζδραβικλή
Νικος Ζήσου
Σταύρος Κατιρτζίδης
Ελένη Μόσχου
Γιώργος Συριανός
Σοφία Τοπαλούδη
Γρηγόρης Τσελεπίδης
Ορέστης Τσιτούρας
Συντονισμός διδασκαλία :Στ.Καλφόπουλος Χρ.Τσιγκαλίδα
Βοηθός σκηνικής παρουσίας:  Ελ.Χασάνη


Δεν υπάρχουν σχόλια: