ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ

   Το Τεχνουργείο έχει αρχίσει από το 2003 κύκλους θεατρικών εργαστηρίων. Κάθε κύκλος προσεγγίζει διαφορετικό θεατρικό άξονα και λειτουργεί ...

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ 2013-14: Οι Λυτρωμένοι Εντ. Μποντ 4ο τμήμα ενηλίκων

Σάββατο 15 Κυριακή 16 Μάρτη ώρα 8.οο μμ

Λυτρωμένοι

Συντελεστές της παράστασης
Λεν: Γιώργος Χατζηχρήστος
Παμ: Ελένη Χασάνη, Ευγενία Λιόντου
Μαίρη: Φύλλια Πολίτη
Χάρρυ: Νίκος Βουτσάς
Φρεντ: Γιάννης Παζιάνας
Μάικ: Νίκος Μήλιας
Κόλιν: Σοφία Νανέλη
Πητ: Θανάσης Κουσκούσης
Μπάρυ: Σταυρούλα Παπαλεξάτου
                                                                                      Συντονισμός, επιμέλεια:   
                                                                        Στ.Καλφόπουλος , Χρ.Τσιγκαλίδα, Γ. Παζιάνας


Το έργο θεωρήθηκε η αιχμή του δόρατος στον αγώνα για την κατάργηση της λογοκρισίας στην ψυχροπολεμική Αγγλία της δεκαετίας του '70 και αναδεικνύεται σήμερα εξαιρετικά προφητικό και επίκαιρο, έχοντας πολιτικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις.

     Στις υποβαθμισμένες παρυφές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μεγαλούπολης (Νότιο Λονδίνο), κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να επιζήσουν συναισθηματικά μέσα σε μια σκληρή και άγρια πραγματικότητα. 
    
    Μια θεατρική καταγραφή της εμπειρίας ενός ολόκληρου κόσμου που δεν είναι ούτε πολιτισμένος, ούτε φυσικός, ούτε ελεύθερος.




Ο Έντουαρντ Μποντ γεννήθηκε το 1934 στο Χόλογουεϊ, στο βόρειο Λονδίνο, γόνος μιας εργατικής οικογένειας με τέσσερα παιδιά. Οι γονείς του έφυγαν από την επαρχία και εγκαταστάθηκαν εκεί τη δεκαετία του 1930 για να βρούνε δουλειά. 

     Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ο Μποντ μεταφέρθηκε στην Κορνουάλη, και μετά τους βομβαρδισμούς στη νήσο Ήλυ με τους παππούδες του.
   Δεν έγινε δεκτός στο γυμνάσιο επειδή κρίθηκε κακός μαθητής.



Έτσι, ο Μποντ εγκατέλειψε το σχολείο και έκανε διάφορες δουλειές -μπογιατζής, μεσίτης ασφαλειών, εργάτης σε εργοστάσιο για αεροπλάνα- ως το 1953 που κλήθηκε να υπηρετήσει. Στάλθηκε στη Βιέννη με το συμμαχικό στρατό κατοχής, όπου έμεινε δυο χρόνια. Εκεί έγραψε το πρώτο του λογοτεχνικό έργο, ένα μυθιστόρημα που δεν σώζεται.



Στις αρχές της δεκαετίας του '50 ξεκινά η συνεργασία του με τη συγγραφική ομάδα του Royal Court Theatre, όπου είχε προτείνει δύο νεανικά του έργα, τα "Klaxon in Atreus Place" και "The Fiery Tree", τα οποία ωστόσο δεν ανέβηκαν.



Το 1962 παρουσιάστηκε το πρώτο του θεατρικό έργο, "The Pope's Wedding" ["Οι γάμοι του Πάπα"], ένα σύγχρονο νατουραλιστικό δράμα που εκτυλίσσεται στο Έσσεξ• δόθηκε μία μόνο παράσταση χωρίς σκηνικά.








Το 1964-65 ο βασιλικός λογοκριτής απαγορεύει τη δημόσια παράσταση του "Σωσμένου"(Οι λυτρωμένοι), ενός βίαιου έργου για νεαρούς της εργατικής τάξης, και έτσι ξεσπάει ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αγγλικού θεάτρου. Η διένεξη που ξεκινά συνεχίζεται μέχρι το 1968, όταν ανεβαίνει το έργο του "Early Morning" ["Νωρίς το πρωί"] και οδηγεί στην κατάργηση της θεατρικής λογοκρισίας στην Αγγλία, η οποία ίσχυε από τον 18ο αιώνα.

   Ο Έντουαρντ Μποντ έχει γράψει σαράντα περίπου θεατρικά, καθώς και κινηματογραφικά σενάρια, μεταξύ των οποίων το "Blow up" του Αντονιόνι, σενάρια για την τηλεόραση, λιμπρέτα όπερας και έχει κάνει διασκευές ή μεταφράσεις ξένων έργων και έχει γράψει πολλά ποιήματα.

Έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος πολλά από τα έργα του και έχει διευθύνει εργαστήρια υποκριτικής για ηθοποιούς και ερασιτέχνες, αναπτύσσοντας παράλληλα έναν ευρύτατο θεωρητικό στοχασμό πάνω στη θεατρική τέχνη μέσα από άρθρα, σημειώσεις, προλόγους και αλληλογραφία.

























 


 

 







Δεν υπάρχουν σχόλια: